Przepisy Eli

 

DAHL z CZERWONEJ lub ŻÓŁTEJ SOCZEWICY

 

250 g soczewicy przebranej i umytej

200 g pomidorów ( mogą być krojone z puszki)

2 marchewki, pietruszka, seler

50 ml oleju słonecznikowego

¼ ł asafetydy

25 g uprażonych wiórków kokosowych

½ łyżeczki ostrego curry

½ ł kminu

¼ ł imbiru w proszku

1 cm startego , świeżego imbiru

2 liście laurowe

kawałek laski cynamonu

 sok z ¼ cytryny

2 l wody

 

 

Ciasto z gruszkami

3 szklanki mąki (pszenna-razowa lub orkiszowa, ew. mix)

3/4 kostki masła

2 czubate  łyżeczki proszku do pieczenia

1 cukier waniliowy

1 łyżeczka cynamonu

szczypta soli

Półtorej szklanki dowolnego mleka ( krowie, ryżowe, sojowe)

7-8 dojrzałych gruszek 

sok z cytryny

 

1 budyń waniliowy + 2 szklanki mleka + cukier

Zupa z dyni

 



1 nieduża dynia ok.3 kg
3 marchewki
2 pietruszki
1 mały seler
2 ziemniaki
1 duże jabłko
sok z cytryny
masło klarowane, olej
Przyprawy: kolendra, kumin, chili, kurkuma, imbir, przyprawa prowansalska,
2 ząbki czosnku, sól, pieprz
Piekarnik nagrzej do 200 C.