Placek z gruszkami

 

3 szklanki mąki (pszenna-razowa lub orkiszowa, ew. mix)

3/4 kostki masła

2 czubate  łyżeczki proszku do pieczenia

1 cukier waniliowy

1 łyżeczka cynamonu

szczypta soli

Półtorej szklanki dowolnego mleka ( krowie, ryżowe, sojowe)

7-8 dojrzałych gruszek 

sok z cytryny

 

1 budyń waniliowy + 2 szklanki mleka + cukier

 

W misce wymieszaj wszystkie sypkie składniki. Dodaj miękkie masło i wyrabiając ciasto powoli dodawaj mleko. Ilość mleka zależy od suchości mąki. Ciasto ma być zwarte i sprężyste.  

Tortownicę o średnicy 30 cm wyłóż papierem do pieczenia.

2/3 ciasta  wylep w tortownicy tworząc niski rant.

Przełóż ciasto do lodówki.

 

W 2 szklankach mleka rozrób i ugotuj gęsty budyń śmietankowy

i wystudź.

Obierz gruszki, przekrój na pół,  usuń gniazda nasienne i skrop sokiem z cytryny.

 

Rozprowadź budyń na placku i ułóż gruszki wypukłą stroną do góry. Pozostałe ciasto rozwałkuj. Przykryj nim gruszki dokładnie zalepiając brzegi. Pozakłuwaj ciasto widelcem w kilku miejscach. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni i piecz około 40 minut.