DAHL z CZERWONEJ lub ŻÓŁTEJ SOCZEWICY

 

250 g soczewicy przebranej i umytej

200 g pomidorów ( mogą być krojone z puszki)

2 marchewki, pietruszka, seler

50 ml oleju słonecznikowego

¼ ł asafetydy

25 g uprażonych wiórków kokosowych

½ łyżeczki ostrego curry

½ ł kminu

¼ ł imbiru w proszku

1 cm startego , świeżego imbiru

2 liście laurowe

kawałek laski cynamonu

 sok z ¼ cytryny

2 l wody

 

 

Rozgrzej olej w garnku, dodaj asafetydę  i smaż parę sekund, aż zacznie brązowieć i wydzielać żywiczny aromat.

Dodaj resztę przypraw i po kilku sekundach warzywa pokrojone w kostkę lub starte na tarce i soczewicę, smaż jeszcze chwilę i dodaj gorącą wodę i sól.

Do prawie rozgotowanej soczewicy wetrzyj świeży imbir.

Gotuj do uzyskania kremowej konsystencji.